Page content

Nog meer over mij :-)

Ik ben Renie en ik werk als GZ-psycholoog in een eigen praktijk in Groningen. Tijdens mijn studie heb veel geleerd over de Individualpsychologie van Alfred Adler. Het belangrijkste wat ik daarvan heb opgestoken is dat we allemaal onzeker zijn over onze plek in de wereld. Horen we er wel bij? Zijn we wel leuk genoeg? Zijn we wel slim genoeg? Mooi genoeg? Grappig genoeg? Snel genoeg?

Kortom iedereen worstelt met de vraag: ben ik wel goed genoeg?

Als stotterende, ietwat bleue psychologie-student kon ik dat helemaal vanuit mijn eigen ervaring be-amen. Sterker nog het was voor mij geen vraag. Het was een zekerheid: ik ben niet goed genoeg!

Adler beschreef hoe ieder mens op zijn eigen manier met dit spanningsveld omgaat. Aan de ene kant het gevoel niet goed genoeg te zijn en aan de andere kant moet je toch elke ochtend weer de deur uit om je in het leven te begeven.

Sommige mensen gaan heel erg hard werken en overcompenseren, anderen gaan vermijden en ontwijken, weer anderen geven op en gaan hun deur niet meer uit. EN sommige mensen vinden een oplossing voor dit spanningsveld!
Hij noemde dat bemoediging.

Je kunt jezelf leren bemoedigen. Je kunt leren om moediger te worden en meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Hierdoor wordt de vraag ‘ben ik wel goed genoeg’ steeds minder belangrijk en hou je energie en tijd en aandacht over om andere dingen te doen.

Ik vertel het nu in een notendop. Voor mij was het een groot kwartje dat viel, toen werd geopperd dat het antwoord op de vraag ‘ben ik wel goed genoeg’ altijd ‘JA!’ is. Het is eigenlijk een vraag waar je niet eens over na zou moeten denken! Je bent mens, je bent hier, JA, JA, JA, je bent meer dan goed genoeg om mee te doen en bij te dragen en er iets moois van te maken!

Ik herinner me nog hoe ik – toen ik dit voor het eerst hoorde – dacht: “dat is een interessante theorie, dat moet ik mijn cliĆ«nten vertellen. Maar voor mij geldt dat niet.”

Ondertussen zijn we een flink aantal jaren verder en is er veel veranderd. Ik sta stevig op mijn eigen benen met een eigen praktijk. Ik kan lang niet meer zo goed stotteren als dat ik het vroeger kon en bleu ben ik ook niet meer sinds ik afgelopen jaar een kleinkunstopleiding heb afgerond en graag op het podium sta!

Misschien herken je het. Misschien heb jij ook de volle overtuiging dat je niet goed genoeg bent. En misschien leven er binnen in jou ook dromen en verlangens als ‘ik zou zo graag …’.

Het kan. Tevreden, ontspannen, met plezier leven en die dingen doen die jij belangrijk vindt en graag wilt bijdragen op jouw uniek manier. Het kan. Het is niet moeilijk. Je moet alleen WEL in beweging komen.

Via de nieuwsbrief en deze website wil ik zoveel mogelijk andere mensen helpen om dit te bereiken. Het loslaten van het idee niet goed genoeg te zijn en je vooral te richten op de vraag: wat kan ik doen?

Ik geloof dat we daardoor een hele mooie wereld kunnen krijgen. Daar zet ik me graag voor in.

En jij? Stel dat jij moediger zou zijn? Wat zou jij graag willen?

Als je wilt, mail me, ik hoor graag van je!

Met moedige groeten,

Renie

Comment Section

0 reacties op “Nog meer over mij :-)

Plaats een reactie


*