Page content

Waarom moediger worden

Heb je het gevoel dat er meer in je zit, maar mis je de moed?

Zo voor het oog van de buitenwereld heb je alles voor elkaar, maar van binnen weet je dat het anders is. Je voelt je vaak onzeker en gespannen, maar niemand die het ziet. Ze zouden waarschijnlijk heel verbaasd zijn het van je te horen.

Je perfectionisme zit je in de weg en kost je heel veel tijd. Je vraagt je af wat anderen van je vinden en of je wel goed genoeg bent. Het is ook niet makkelijk om in deze tijd – met zoveel nadruk op prestaties en uiterlijk vertoon – een gezond en positief-realistisch zelfbeeld te houden en de dingen te doen die echt bij jou passen.

Voor je het weet zit je vast in perfectionisme of ben je als een kip zonder kop allerlei ballen hoog aan het houden. Of je laat de buitenwereld alleen je successen zien, wat dan heel eenzaam kan voelen als je thuis je masker af zet. En dan hebben we het maar even niet over de stress en de angst om ‘door de mand te vallen’.

Maar is er wel een mand?

Stel … er is geen mand om door heen te vallen?

Stel dat je kan leren om (weer) ontspannen wakker te worden? Fluitend naar je werk te gaan, waar je natuurlijk je beste beentje voort zet, maar dan omdat je het leuk vindt, omdat je met mooie dingen bezig bent, omdat je de zin er van inziet? Niet vanuit angst of ‘ze’ je wel goed genoeg vinden.

Stel dat je met meer humor en begrip met je collega’s, je kinderen en vooral jezelf om zou gaan?

Stel dat je rond kan lopen met een stevig gevoel van zelfvertrouwen en te weten dat je vast wel een weg vindt, wat er vandaag ook maar op je pad komt?

Stel dat je helder wist waar je heen ging en ook hoe je daar moest komen, zodat je elke dag weer een een stapje dichter bij jouw droom komt, bij een leven waar jij blij van wordt en wat echt bij jou past?

Zou dat in jouw leven verschil maken? Dan hoor ik graag van je!

 

Een mens is een bijzonder wezen. JIJ bent een bijzonder wezen. Dat durf ik al zo te zeggen, nog voordat ik je heb leren kennen.

Een mens is namelijk een mens. Een beetje een open deur, maar een mens is per definitie een wezen vol mogelijkheden dat zich kan ontwikkelen. Een soort van schatkamer met een oneindige hoeveelheid mooie dingen: talenten en vaardigheden, liefde, humor, creativiteit, intelligentie, zorgzaamheid, gastvrijheid, geduld, gevoel voor rechtvaardigheid, oprechtheid, noem maar op! Mooie dingen waarmee je jezelf (en anderen!) heel gelukkig kunt maken.

Dat geldt voor ieder mens. Sterker nog: dat geldt voor alles:
– in iedere beukennoot zit de potentie om beuk te worden
– in iedere tulpenbol de potentie om tulp te worden
In ieder mens zit de potentie om je leven zin te geven, om gelukkig te zijn.

Maar potentie moet ontwikkeld worden. En daar is moed voor nodig.

Want als je iets wilt leren, moet je per definitie iets doen, wat je nog niet eerder gedaan hebt.

Je weet dus ook niet van te voren of het gaat lukken. Of je het wel kunt. Sterker nog: de kans dat het fout gaat is vrij groot! Zo gaat dat nu eenmaal. Net als bij leren fietsen. De eerste paar keer val je om. Dat hoort bij oefenen, dat hoort bij groeien.

Moed om te beginnen en moed om vol te houden om door te gaan.

Jij bent in essentie een bijzonder mens. Jouw eigenheid, jouw creativiteit, jouw uniekheid kan de wereld iets heel moois brengen.

En als je ergens een sprankje, een vonkje terug vindt in jezelf dat zegt ‘verdikkie, het zou nog best wel eens zo kunnen zijn ook’ … dan ben je op weg. En het wordt een mooie reis.

Wie weet … komen we elkaar tegen. Ik kijk er naar uit!

met moedige groeten - handtekening

 

 

 

PS: Het goede nieuws: bij je geboorte krijg je heel veel moed mee. Kijk maar naar kinderen: kwetsbaar lopen ze rond in een wereld die ze niet begrijpen en toch gaan ze, elke dag weer!

Jij hebt ook zo rondgelopen, nieuwsgierig en vol energie en plezier.

Maar je kunt je moed verliezen, je kunt ontmoedigt raken door je ervaringen of door reacties van andere mensen.

Daarom is het goed om je hierin de verdiepen en je eigen moed weer te leren herontdekken! Herover je moed!

Op deze website vind je verschillende mogelijkheden. Heb je een vraag of kom je er niet uit, neem dan gerust contact met me op!

Comment Section

2 reacties op “Waarom moediger worden


Door Wies Hesseling op 23 juni 2014

Hallo Renie,

Allereerst bedankt voor de blog moediger worden.
Ik zou moediger willen zijn door meer voor mezelf te kiezen.
De stap zetten om voor mezelf te beginnen.
Meer liefde voor mezelf voelen,assertiever worden.
Hier werk ik hard aan,en jij hebt me een duwtje gegeven!
Bedankt daarvoor!
Hartelijke groet,
Wies Hesseling


Plaats een reactie


*