Page content

Waarom moed belangrijker is dan zelfvertrouwen

Moed en zelfvertrouwen uitwisselbaar?

Veel mensen denken dat moed en zelfvertrouwen hetzelfde zijn. Maar als je er goed over nadenkt zijn ze niet uitwisselbaar. Ze liggen wel in elkaars verlengde!

Zelfvertrouwen

Laten we kijken naar het woord ‘zelfvertrouwen’. Vertrouwen betekent dat je ergens op kunt vertrouwen of ergens vertrouwen in hebt en in dit geval is dat je zelf. Je vertrouwt op jezelf of je hebt vertrouwen in jezelf.

Hoe ontstaat vertrouwen?

Vertrouwen ontstaat door ervaring. Als je meerdere keren een glas melk omgooit en alle melk loopt over tafel, dan vertrouw je er op dat dit een volgende keer weer zo zal gebeuren.

Als je tot nu toe elke ochtend bent opgestaan en het toch weer licht is, ondanks de duisternis van de avond ervoor, vertrouw je er op dat dit morgen ook wel weer zo is.

Als je gister de Sudoku uit de Metro hebt opgelost en eigenlijk de hele week al, dan heb je er vertrouwen in dat het je vandaag ook wel weer zal lukken.

Honderd procent zeker weten doe je nooit. Maar als we iets een aantal keer hebben meegemaakt, trekken we algauw conclusies over de toekomst: dat zal de volgende keer dan ook wel zo gaan.

Vertrouwen door ervaring

Vertrouwen ontstaat ook door ervaring omdat we door ervaring leren en dus beter worden in iets. Naarmate we meer ervaring met iets hebben, worden we zekerder en krijgen we meer zelfvertrouwen.

Hoe krijg je ervaring?

Ervaring krijg je door iets veel te doen. Hoe vaker je iets doet, hoe meer ervaring, hoe meer zelfvertrouwen.

Maar om ervaring op te doen moet je wel …. beginnen! Aha!

En om te beginnen: daar is moed voor nodig.

Moed is je beste maatje

Moed heb je nodig als je het niet zeker weet, als je nog geen ervaring hebt, als je iets nieuws moet gaan doen, waarvan je nog niet weet of je het kunt, als je iets wil gaan doen waarvan je de gevolgen nog niet overziet.

Moed heb je nodig als er nog geen vertrouwen en nog geen zekerheid is, maar je wilt toch vooruit. Dan is moed je beste maatje.

Als je eenmaal bent begonnen, volgt de ervaring, en daarmee het zelfvertrouwen vanzelf. Maar je moed(!) wel beginnen …

Waarmee zou jij wel willen beginnen?

Gewoon een kwestie van gewoontes

Onlangs kreeg ik het boek “Zeven eigenschappen voor effectief leiderschap” van Stephen Covey weer eens in handen. Wat me ineens opviel, is dat de Engelse titel “Seven habits …” heet. Geen eigenschappen dus, maar gewoontes …

En voor mij maakte dat ineens een groot verschil!
Lees meer

De sleutel tot succes …

Weet jij wat de sleutel is van meer succes?
Om je doelen te bereiken?
Om je dromen achter na te gaan?
Om het leven zo te krijgen zoals jij het graag wilt hebben? …

Doen!

Je moet in beweging komen, in actie komen, iets in gang zetten, iets veranderen.

Denken is leuk, dromen is leuk, praten over je dromen is leuk, maar het is allemaal verspilde energie als het niet tot actie leidt.

Heel veel moeilijker wordt het leven niet.

Doen is soms spannend, doen is soms eng.
Zeker als je iets voor het eerst doet.
Of als je niet precies weet waar het gaat eindigen.

En dan doen we maar liever niets. De tijd tikt voor bij. En al het moois dat op je ligt te wachten, gaat aan je voorbij.

Omdat jij geen actie onderneemt!!

Doen is ook leuk-spannend, je leert, je groeit, je komt stappen dichterbij je droom!

Wil jij ook stappen zetten op je werk, met je eigen bedrijf, met je droom, met je liefde, met de opvoeding van je kinderen, met je financiën, met je gezondheid, met je huis, met je gezondheid?

Gun jezelf een coach!

Waarom?

  • we kunnen niet alles alleen
  • als je het zelf had kunnen veranderen, had je het allang gedaan
  • we zijn vaak bereid om harder te werken voor iemand anders dan voor onszelf (laat mij die stok achter je deur zijn!)
  • als we het samen doen, word ook mijn energie en kennis in jouw doel gestopt, zo kom je er sneller!

Maak gebruik van de Natuurwet van Newton:

“Een object dat in beweging is, heeft de neiging in beweging te blijven.
Een object dat stil staat, heeft de neiging om stil te blijven staan.”

Het enige wat je dus hoeft te doen is: in beweging komen.

Maak vandaag een begin!

Neem contact met me op en vertel me je doel,
dan help ik jou daar te komen! >>> Contact

met moedige groeten - handtekening

Wat doe jij, als je even de moed niet zo hebt?

Soms lijkt het ook gewoon allemaal tegen te zitten. Slecht geslapen, je brood is op, je klussenlijst hangt tot op de grond, je mobiel is leeg en ja hoor, ongesteld!

Soms moet je de moed echt uit de puntjes van je schoenen zien te trekken.

Ik hou graag vast aan het verhaal over de mysterieuze ring. Een ring waar je verdrietig van wordt als je blij bent en blij van wordt als je verdrietig bent. De inscriptie in de ring?

“This too shall pass”

Wat is jouw favoriete quote, muzieknummer, comfortfood, manier om jezelf weer van de bank te krijgen?

Ik hoor het graag via een reactie hieronder of via facebook!

Moedige groeten,
Renie

Even geen moed? Vertrouw op de wet van Newton!

Misschien vraag je je af wat de wet van Newton ooit te maken heeft met moed. Misschien vraag je je af wie die Newton ook al weer was en komen er flarden van vroegere natuurkundelessen in je hoofd voorbij. Misschien vraag je je af waarom Newton eruit ziet als een stoere held op de voorkant van een damesromannetje?

Dat laatste weet ik niet. De rest ga ik je nu vertellen! 🙂Lees meer

Dikke vette spin: je angst overwinnen is cool!

Of ik hem ook kon helpen bij het overwinnen van zijn angst voor spinnen … Ik dacht aan hooiwagens, ik dacht aan kleine geluksspinnetjes, ik zei: ja hoor, dat kan!

Komt ie toch aan met deze in een potje! Daar moest ik toch wel even van slikken. Ik ben op zich niet bang voor spinnen, maar ik dacht ineens:  dat is makkelijk gezegd voor iemand die al in drie, vier jaar geen spin meer heeft gezien (en in gedachten bedankte ik de bouwers van mijn betonnen appartementje op drie hoog).

Het overwinnen van je angsten is eigenlijk heel simpel. Je moet het gewoon gaan doen en daarna merk je dat het eigenlijk allemaal wel meevalt, of nog erger: niets voor stelt. Je brein is gerustgesteld en leert dat het niet hoeft te ‘panieken’ op een onschuldig iets.

Maar ja, hoe ga je rustig iets doen als je er heel bang voor bent en je brein allang groot alarm heeft geslagen?

Precies: je zoekt een maatje om het samen mee te doen en je bedenkt een stappenplan.

Daar zaten we, op de grond van de therapiekamer: te staren naar een grote zwarte spin in een grote glazen pot. Toen we dat wel durfden, gingen we verder. De deksel open. De pot plat leggen. We hadden verwacht dat de spin er dan wel uit zou lopen, maar niet dus. Het was nog een heel gefrut met lepels en pennen om het beestje te bewegen uit zijn huisje te komen.

Oei, daar loopt ie door de kamer. Hoe houden we hem nu tegen? Hadden we daar niet eerder aan kunnen denken? Met kladblokken als muren houden we de spin binnenskamers. Durven we m over onze schoen heen te laten lopen? Durven we m met de kladblok op te pakken? Durven we m van het kladblok op een broekspijp te laten lopen? Durven we onze hand ervoor te leggen? Durven we m over onze hand te laten lopen.

Het wende allemaal best, tot deze laatste stap. Het is eigenlijk niet noodzakelijk (wie laat er nu een spin over zijn hand lopen??), maar het is natuurlijk wel de ultieme test!

Wel doen? Niet doen? F*&^% it, we doen het!

Hand op de grond, spin erover heen … we denken dood te gaan … maar er gebeurt helemaal niets!

We zijn er door! Als bij een koud zwembad. We spelen als kinderen in een zandbak met de spin en besluiten hem daarna buiten vrij te laten, met dank voor het samen zijn.

We zijn echt allebei supertrots! Als we hadden geweten dat dit zo leuk, hadden we het veel eerder gedaan!

Je angsten overwinnen. Het is echt heel eenvoudig. Maar je hebt wel een maatje nodig.En een stappenplan. In beide ben ik goed.

Wat is jouw ‘dikke vette spin’? Samen jouw angst overwinnen?

Laat het me weten! Ik ben weer beschikbaar voor een nieuwe uitdaging! 🙂

Moedige groet,

Renie

Hoe vaak sta jij stil?

hoe-vaak-sta-jij-stil“Ik ben zo moe van het vechten!” Met een grote zucht lijkt dit de eindconclusie te zijn van het verhaal dat ze hiervoor net heeft verteld. Over haar nieuwe baan, over de geweldige nieuwe uitdaging die het zou zijn volgens iedereen, over hoe ze sindsdien slecht slaapt, zich naar haar werk sleept en in de auto terug wel in huilen kan uitbarsten. Hoe ze opziet als een berg tegen al die ‘nieuwe uitdagingen’ en ze door de gangen van het gebouw loopt als door een mijnenveld – iedereen die haar mogelijk zou kunnen aanspreken betekent gedoe en moeilijke dingen. Ze heeft de baan nog maar twee maanden, maar eigenlijk weet ze het al lang:Lees meer

Pagina 1 van 41234