Gewoon een kwestie van gewoontes
26 augustus 2015 
in Moed

Gewoon een kwestie van gewoontes

Onlangs kreeg ik het boek “Zeven eigenschappen voor effectief leiderschap” van Stephen Covey weer eens in handen. Wat me ineens opviel, is dat de Engelse titel “Seven habits …” heet. Geen eigenschappen dus, maar gewoontes …

En voor mij maakte dat ineens een groot verschil!

Eigenschap of gewoonte?
Een eigenschap is voor mijn gevoel iets wat je bij je geboorte hebt meegekregen. Je hebt het, of je hebt het niet. Je hebt het een beetje of een beetje boel. Een eigenschap kun je ontwikkelen, maar je moet er wel eerst een beetje van hebben, want niets wordt nooit iets.

Een gewoonte is gewoon. Simpel. Eenvoudig. Vraagt niet eens intelligentie. Het enige wat je hoeft te doen voor een gewoonte is: het doen. En nog een keer, en nog een keer, en nog een keer. Daar heb je geen enkele eigenschap voor nodig! Gewoon domweg doen!

Gewoonte wordt een eigenschap
Ons hele leven zit al vol met gewoontes. Welk been gaat het eerste door een broekspijp heen? Begin je rechts, links, onder of boven met tandenpoetsen? Start je eerst de auto en doe je dan je riem om, of andersom? Welke route neem je naar je werk? Wat ga je vanavond koken? Allemaal gewoontes waar we niet eens over nadenken.

Soms zijn we dingen zo gewoon te doen, dat ze een eigenschap worden. Mensen gaan ons erdoor herkennen. Oh ja, dat is hij, die is altijd zo punctueel … Hij is dus gewoon gewend om op tijd van huis weg te gaan!

Slechte gewoontes
Gewoontes kennen we vaak ook in de negatieve zin. Slechte gewoontes. Roken, teveel drinken, roddelen, negatief over jezelf denken, teveel bank hangen, ongezond eten etc. Je bent er ooit mee begonnen. Je dacht toen misschien ‘ach die ene keer, wat maakt het uit!’. En nu zit je er plots mee!

Kenmerken van gewoontes
Gewoontes hebben twee hele belangrijke kenmerken:

  • Ze ontwikkelen zich langzaam en sluipend
  • Als ze er eenmaal zijn, is het verrekte lastig om er weer vanaf te komen

Succes en gewoontes
Succesvolle mensen gebruiken deze twee kenmerken in hun voordeel. Wat dacht je van tennissers op topniveau? Doordat ze zo oneindig vaak die backhand hebben geoefend, kunnen ze tijdens een wedstrijd vertrouwen op hun ‘gewoonte’. Topzangers? Omdat ze zo vaak hun stembanden getraind hebben, kunnen ze tijdens een concert vertrouwen op hun ‘gewoonte’.

Succesvolle mensen zijn gewoon om bepaalde dingen te doen. En omdat het geen eigenschappen zijn, die je wel of niet bij je geboorte hebt meegekregen, is het dus voor iedereen mogelijk. Je moet het alleen heel vaak doen.

Ze zeggen wel eens dat het verschil tussen succesvolle mensen en niet-succesvolle mensen is dat succesvolle mensen gewoon doorgaan, ongeacht wat. Ze blijven hun gewoontes ontwikkelen.

Vandaar dat het ook zo boeiend is om biografieën te lezen van beroemde mensen. Of het boek van Stephen Covey.

Meer water drinken – gewoonte
Zo ben ik zelf enige tijd geleden begonnen met meer water drinken. Ik had dagen waarop ik niet eens een halve liter thee dronk. In het begin ging het met vallen en opstaan. Een klein glaasje op het aanrecht naast de kraan, hielp me herinneren. Tegenwoordig staat er een halve liter fles op mijn bureau en is deze vaak ‘plots’ leeg! Ik heb ook meer zin in water gekregen en vraag steeds vaker om water in plaats van thee of fris. Gewoon omdat het lekker is.

Moed, een gewoonte?
Eigenlijk is moed ook een gewoonte. Zelfvertrouwen is een gewoonte. Eigenwaarde is een gewoonte. Niks geen eigenschap die je wel of niet hebt meegekregen. Maar ‘gewoon’ stug blijven oefenen!

Hoe zit dat met jou en gewoontes?
Wat denk jij? Maakt het voor jou verschil of iets een eigenschap of een gewoonte is? En welke gewoonte zou jij wel willen aanleren? Ik lees graag je reactie hieronder!

PS:
Uit gewoonte schrijf ik gewoontes, maar gewoonten is ook een correcte meervoudsvorm van gewoonte, maar dat ziet er voor mij zo ongewoon uit dat ik gewoon gewoontes heb aangehouden.

Ans Cornelissen
Door

Ans Cornelissen

op 26 Aug 2015

Interessant Blog. Leuk om te lezen.

Ellen Kloosterman
Door

Ellen Kloosterman

op 27 Aug 2015

So true! Ik leer mezelf de gewoonte dankbaarheid aan. Klinkt o zo truttig, maar men-o-men wat geeft dat een bak energie! En mooi om eigenwaarde, moed en zelfvertrouwen ook als gewoontes te zien! Maakt het veel behapbaarder (hahaha wat een woord), dan is het "do-able"!

Jane Klein
Door

Jane Klein

op 11 Sep 2015

Mooie blog, Renie! Heel scherp gezien dat de vertaling van de titel van Steven Covey je eigenlijk op het verkeerde been zet. Ben toevallig net begonnen in dit boek en door je blog realiseer ik me dat zelfs het tweede deel van de vertaling, 'highly effective people'‎ = 'effectief leiderschap', de inhoud geen recht doet. Het lijkt zo alsof zoveelste managementboek te zijn, terwijl het veel verder gaat dan dat. Het gaat in de basis over richting geven aan jezelf en je leven (wat ik er tot nu toe uithaal). Inspirerend stukje!

Reactie plaatsen

Het geheim van meer zelfvertrouwen ontdekken?