Waarom moed belangrijker is dan zelfvertrouwen

Waarom moed belangrijker is dan zelfvertrouwen

Moed en zelfvertrouwen uitwisselbaar?

Veel mensen denken dat moed en zelfvertrouwen hetzelfde zijn. Maar als je er goed over nadenkt zijn ze niet uitwisselbaar. Ze liggen wel in elkaars verlengde!

Zelfvertrouwen

Laten we kijken naar het woord ‘zelfvertrouwen’. Vertrouwen betekent dat je ergens op kunt vertrouwen of ergens vertrouwen in hebt en in dit geval is dat je zelf. Je vertrouwt op jezelf of je hebt vertrouwen in jezelf.

Hoe ontstaat vertrouwen?

Vertrouwen ontstaat door ervaring. Als je meerdere keren een glas melk omgooit en alle melk loopt over tafel, dan vertrouw je er op dat dit een volgende keer weer zo zal gebeuren.

Als je tot nu toe elke ochtend bent opgestaan en het toch weer licht is, ondanks de duisternis van de avond ervoor, vertrouw je er op dat dit morgen ook wel weer zo is.

Als je gister de Sudoku uit de Metro hebt opgelost en eigenlijk de hele week al, dan heb je er vertrouwen in dat het je vandaag ook wel weer zal lukken.

Honderd procent zeker weten doe je nooit. Maar als we iets een aantal keer hebben meegemaakt, trekken we algauw conclusies over de toekomst: dat zal de volgende keer dan ook wel zo gaan.

Vertrouwen door ervaring

Vertrouwen ontstaat ook door ervaring omdat we door ervaring leren en dus beter worden in iets. Naarmate we meer ervaring met iets hebben, worden we zekerder en krijgen we meer zelfvertrouwen.

Hoe krijg je ervaring?

Ervaring krijg je door iets veel te doen. Hoe vaker je iets doet, hoe meer ervaring, hoe meer zelfvertrouwen.

Maar om ervaring op te doen moet je wel …. beginnen! Aha!

En om te beginnen: daar is moed voor nodig.

Moed is je beste maatje

Moed heb je nodig als je het niet zeker weet, als je nog geen ervaring hebt, als je iets nieuws moet gaan doen, waarvan je nog niet weet of je het kunt, als je iets wil gaan doen waarvan je de gevolgen nog niet overziet.

Moed heb je nodig als er nog geen vertrouwen en nog geen zekerheid is, maar je wilt toch vooruit. Dan is moed je beste maatje.

Als je eenmaal bent begonnen, volgt de ervaring, en daarmee het zelfvertrouwen vanzelf. Maar je moed(!) wel beginnen …

Waarmee zou jij wel willen beginnen?

Reactie plaatsen

Het geheim van meer zelfvertrouwen ontdekken?