Chronische stress. Als je deze diagnose krijgt van je huisarts is dat even schrikken. Het klinkt als iets waar je nooit meer vanaf komt, maar niets is minder waar. Alles in de natuur is altijd weer gericht op herstel van evenwicht en is altijd op zoek naar een manier om weer op een gezonde manier verder te gaan. Jouw lijf dus ook. Maar daarvoor zal waarschijnlijk wel wat moeten veranderen.
Chronische stress – wat is het?
De term ‘chronisch’ betekent dat iets al langere tijd bestaat en/of dat de verwachting is dat het ook niet meer gaat veranderen. De term ‘stress’ betekent dat er veel spanning is. Meestal betekent het dat je lange tijd te veel op je bord hebt gehad. Vaak zijn er ook meerdere dingen die tegelijk kwamen.
Een reorganisatie op je werk en je moeder die ernstig ziek werd en na een jaar ziekbed is overleden. Financiële schulden waardoor je nauwelijks ruimte hebt om adem te halen, laat staan leuke dingen te doen met je gezin of voetbalschoenen te kopen voor je kleine.
Stress gevaarlijk?
Stress – een tijdje extra inspanning moeten leveren – is eigenlijk helemaal niet zo slecht. Een lijf kan daar best tegen. Denk maar aan topsporters. Die leveren met regelmatig een bovenmatige inspanning! Wat belangrijk is, is een goede balans tussen inspanning en ontspanning. EN goede zorg voor je lijf tijdens de momenten van ontspanning. De boog kan immers niet altijd gespannen staan.
Bij chronische stress is het vaak meer een gevoel alsof je tot aan je knieën in de stroop loopt.
Signalen van stress
Als je te lang stress hebt dan kan zich dat op allerlei manieren uiten. Meestal zoekt spanning de weg van de minste weerstand, dus het hangt een beetje af van wat bij jou de zwakke plek is. Sommige signalen zijn fysiek: vermoeidheid, verlies van initiatief en zin om iets te doen, tot niets komen, spierpijn, hoofdpijn, oude blessures die weer opspelen, je darmen die van slag zijn etc.
Ook emotioneel zijn er signalen mogelijk: gevoel van labiliteit of emotionaliteit, huilen, weinig kunnen hebben, het beruchte korte lontje etc.
Mentaal en cognitief merk je stress door: verminderde concentratie, dingen vergeten, er met je gedachten niet bij zijn, een pagina lezen en geen idee meer hebben wat je hebt gelezen, een ‘wattenhoofd’ hebben, gauw ‘vol’ zitten.
Is het chronische stress of wat anders?
Al deze klachten kunnen natuurlijk ook bij andere problematiek horen. Zo heb je bij angst of depressie ook vaak last van (een deel van) bovenstaande klachten. Het is dus belangrijk om even goed hierbij stil te staan. Even kort door te bocht kun je stellen dat je bij een depressie niet zoveel zin meer hebt in de toekomst, je gelooft niet echt meer dat het nog goed komt. Bij een angst is er een bepaald iets waar je angstig voor bent, ofwel iets dat je hebt meegemaakt en dat je bang bent dat het opnieuw zal gebeuren of wel je bent bang dat er in de toekomst iets gaat gebeuren.
Bij chronische stress is het vaak meer een gevoel alsof je tot aan je knieën in de stroop loopt. Je wilt wel vooruit en je hebt allerlei ideeën of plannen, maar dat ‘stomme lijf’ en dat ‘stomme hoofd’ willen gewoon niet meewerken.
Je wilt wel vooruit en je hebt allerlei ideeën of plannen, maar dat ‘stomme lijf’ en dat ‘stomme hoofd’ willen gewoon niet meewerken.
Chronische stress: hoe kom je er weer vanaf?
Als je te lang te veel van je lijf gevergd hebt, dan is er eigenlijk maar 1 optie. Drastisch minderen. Een lijf kan zelf herstellen, daar hoef je niet zoveel voor te doen, maar jij moet wel de omstandigheden creëren waarbinnen je lijf kan herstellen. Jij bent verantwoordelijk voor het creëren van voldoende rust, voldoende beweging, voldoende water en voldoende gezonde voeding.
Als jij de voorwaarden creëert, zal je lijf als vanzelf herstellen.
De oplossing voor chronische stress is leren loslaten
Soms is er teveel gebeurd en is je lijf in een soort van overlevingsstand terecht gekomen. Het durft dan als het ware niet meer goed te ontspannen, omdat het op elk moment weer iets bedreigends ervaart. Dan is het noodzakelijk om hier extra bij stil te staan en om te leren deze spanning weer los te laten.
Leren loslaten is DE manier om van je chronische stress af te komen. Dit kan al vrij eenvoudig met ademhalingsoefeningen, yoga of meditatie. Maar soms merk je dat je meer nodig hebt.
Online training Leren Loslaten
Dan kan ik je van harte de cursus leren loslaten van Jan Bommerez aanbevelen. Jan Bommerez is een autoriteit als het gaat om leren loslaten. En hij heeft al zijn kennis gebundeld in een online training. Heel veel korte video’s met uitleg en tal van oefeningen die je zelf kunt doen om je lijf te ondersteunen bij het herstel van chronische stress.
>> Klik hier voor meer informatie over deze online training Bron foto: Flower photo created by gpointstudio – www.freepik.com