“The secret”
Misschien ken je wel het boek “The Secret”. Het was een paar jaar geleden een bestseller, met als strekking van het verhaal dat je alles kon krijgen wat je wilt, als je het maar hard genoeg wilt!
Ik weet niet of je altijd alles kunt krijgen wat je wilt. Soms heeft het leven andere plannen en soms blijkt niet krijgen wat je wilt, het beste wat je had kunnen overkomen. Maar dit boek gaat wel over een principe, een natuurwet waar we allemaal gebruik van kunnen maken: de kracht van je voorstellingsvermogen.
Aantrekkingskracht
Er is een bepaalde aantrekkingskracht aanwezig tussen een doel wat we ons voorstellen en het realiseren van dit doel. Het is net alsof je brein al z’n creativiteit gaat inzetten op het moment dat jij zegt “Dit is wat ik wil”. Alsof het een soort puzzel voorgelegd krijgt waar het stevig zijn tanden in kan zetten.
Misschien herken je het wel, dat je bezig bent met iets wat je graag zou willen en ineens kom je een boek tegen over het onderwerp, of ineens praat je met iemand op een feestje die je een heel eind op weg kan helpen. Noem het toeval, of noem het een verhoogde alertheid van je brein voor signalen die wijzen in de richting van waar je wilt gaan.
Napoleon Hill – boek
Als je hier een interessant boek over wilt lezen, dan kan ik je het boek “Denk groot en word rijk” van Napoleon Hill aanraden. Hij heeft onderzoek gedaan naar succesvolle mensen. Het voorbeeld dat mij het meest is bijgebleven is het voorbeeld van Henry Ford – de ontwikkelaar van de auto en de lopende band. Hij had een idee dat een bepaalde type motor mogelijk moest zijn. Zijn technisch team probeerde van alles, maar kwamen steeds weer terug met de boodschap “dat kan niet, wat jij wil bestaat niet” en steeds stuurde Ford zijn team weer naar de tekentafel: “Jawel, het kan wel, we hebben het alleen nog niet gevonden.”
Geheim van succes
Het kenmerk van succesvolle mensen is dat het altijd (zonder uitzondering!) mensen zijn met een plan, een doel, een verlangen. En vervolgens investeren ze hun energie en hun tijd in het uitwerken van dit plan. Ze geloven zo in wat ze aan het doen zijn, dat ze gewoonweg niet stoppen voor ze er zijn.
Omdat ze weten dat alles uit energie bestaat. Gedachten zijn energie, energiestroompjes tussen de neuronen van je hersenen. Voorwerpen, een auto, een huis, wat dan ook, is ook energie. Het zijn uiteindelijk hele kleine elementaire deeltjes die bij elkaar gehouden worden door energie.
Dit klinkt misschien wat te esoterisch voor je, terug naar de concrete praktijk.
Gedachten hebben de neiging waar te worden
Misschien ken je wel van die mensen die altijd een parkeerplaats vinden? Ongeacht waar ze heen gaan, op zaterdag naar de stad, ze vinden altijd een plek. Waar jij een uur moet rondrijden, komen zij aangereden en oh kijk nou, een plekje vrij!
Het verschil is dat de ene ervan overtuigd is dat er altijd wel een plekje is en de ander denkt “pff het zal wel hartstikke vol zijn” en ziet in gedachten een volledig volle parkeerplaats voor zich en zichzelf rondjes rijden.
Voorbeeld rij-instructeur
Een goed rij-instructeur zal je leren om naar het einde van de bocht te kijken. Kijk naar het einde van de bocht, kijk naar waar je heen wilt en je lijf stuurt automatisch de auto de goede kant op.
Een slechte rij-instructeur zegt tegen je dat als je straks de bocht neemt, dat je dan niet de berm mee moet nemen. Dan zit jij ineens met het beeld van de berm in je hoofd en voor je het weet moet je ineens bijsturen.
(Had jij een ‘goeie’ of een ‘slechte’?)
Voorbeeld Michelangelo
Toen Michelangelo de David wilde gaan maken, een beroemde sculptuur uit een groot blok marmer, toen is hij eerst heel lang voor het blok marmer gaan zitten.
Hij stelde zich het beeld voor dat hij wilde gaan maken en hij wachtte net zo lang tot het beeld in zijn hoofd precies was wat hij wilde. Daarna hoefde hij “alleen nog maar” de stukken marmer die niet in zijn beeld zaten weg te halen.
Sporters
Sporters gebruiken het ook heel veel bij het trainen en als voorbereiding op een wedstrijd. Ze herhalen in hun hoofd de perfecte vlinderslag, ze zien zichzelf in gedachten moeiteloos een horde nemen, ze horen het gejuich dat opstijgt omdat zij als eerste over de finish gaan.
Sterker nog als ze een blessure hebben waardoor ze een been of een arm niet hebben kunnen trainen, dan blijkt dat de afname van de kracht en conditie van de spieren minder is en dat het herstel sneller gaat, als ze IN GEDACHTEN de spier hebben getraind in de tijd dat ze op bed lagen om te herstellen
(Een boeiende DVD is ook “What the Bleep do we know”)
Enorme kracht
Onze gedachten, ons voorstellingsvermogen is een enorme kracht, die we nog lang niet altijd benutten en die we ook nog eens vaak tegen ons laten werken.
We werken onszelf tegen omdat we vaak dat bedenken wat we niet willen en ons dingen voorstellen die we heel erg zouden vinden als dat zou gebeuren.
Maar ons brein, dit voorstellingsvermogen kent geen “niet”.
Als ik zeg: “Denk niet aan een roze olifant.” Dan zie je een roze olifant voor je.
Niet bestaat niet
Als ik je vertel over dat schattige huisje in de Alpen met van die typische luiken voor de ramen met zo’n hartje er in bij dat kabbelende beekje in de alpenweide en ik zeg je vervolgens dat dat huisje niet bestaat, dan heb jij ondertussen allang een hele voorstelling in je hoofd van hoe dat huisje eruit ziet!
Als je partner aan de late kant is en je maakt je zorgen, dan denk je misschien iets als “straks heeft hij een ongeluk gehad” en zie je een straat voor je, afgezet met ambulances waar in het middelpunt je partner ligt met over zich heen een fiets in allerlei bochten met een nog draaiend voorwiel.
Of misschien had jij je ondertussen een auto-ongeluk voorgesteld en keek je even raar op toen ik over
een fiets begon. Zo snel gaat dat dus! Voor je het weet heb je een beeld in je hoofd, dat past binnen
jouw denkkader.
(Ik zit dus veel op de fiets, dus als ik aan een ongeluk denk, denk ik aan iets met een fiets!)
Voordat ik op een heel nieuw thema kom, ga ik kijken hoe ik een lang verhaal kort kan maken.
Mensen met een doel komen in beweging
Een doel is niets anders dan een voorstelling, een beeld, een plaatje in je hoofd van de situatie die je graag zou willen bereiken.
Hoe helderder en concreter dit plaatje in je hoofd hoe beter.
Oefen jezelf dus om de dingen voor te stellen zoals jij graag zou willen dat ze zijn.
Stop met het voorstellen van dingen die je niet wilt.
Hoe vaak ik al niet mensen heb horen verzuchten: “Ik heb me zo voorgenomen NIET te worden als mijn moeder, en laatst floepte er zo ineens een opmerking uit die zij ook altijd zei. Vreselijk!”
Je begrijpt nu waarom dit misgaat. Want wat denk je dat hun beeld in hun gedachten is geweest?
Gebruik deze kracht in je voordeel
Stel jezelf datgene voor wat je WEL graag wilt en je bent al een hele stap verder in het verwezenlijken van je plannen.