Dikke vette spin: je angst overwinnen is cool!
02 juni 2015 
in Moed

Dikke vette spin: je angst overwinnen is cool!

Of ik hem ook kon helpen bij het overwinnen van zijn angst voor spinnen … Ik dacht aan hooiwagens, ik dacht aan kleine geluksspinnetjes, ik zei: ja hoor, dat kan!

Komt ie toch aan met deze in een potje! Daar moest ik toch wel even van slikken. Ik ben op zich niet bang voor spinnen, maar ik dacht ineens:  dat is makkelijk gezegd voor iemand die al in drie, vier jaar geen spin meer heeft gezien (en in gedachten bedankte ik de bouwers van mijn betonnen appartementje op drie hoog).

Het overwinnen van je angsten is eigenlijk heel simpel. Je moet het gewoon gaan doen en daarna merk je dat het eigenlijk allemaal wel meevalt, of nog erger: niets voor stelt. Je brein is gerustgesteld en leert dat het niet hoeft te ‘panieken’ op een onschuldig iets.

Maar ja, hoe ga je rustig iets doen als je er heel bang voor bent en je brein allang groot alarm heeft geslagen?

Precies: je zoekt een maatje om het samen mee te doen en je bedenkt een stappenplan.

Daar zaten we, op de grond van de therapiekamer: te staren naar een grote zwarte spin in een grote glazen pot. Toen we dat wel durfden, gingen we verder. De deksel open. De pot plat leggen. We hadden verwacht dat de spin er dan wel uit zou lopen, maar niet dus. Het was nog een heel gefrut met lepels en pennen om het beestje te bewegen uit zijn huisje te komen.

Oei, daar loopt ie door de kamer. Hoe houden we hem nu tegen? Hadden we daar niet eerder aan kunnen denken? Met kladblokken als muren houden we de spin binnenskamers. Durven we m over onze schoen heen te laten lopen? Durven we m met de kladblok op te pakken? Durven we m van het kladblok op een broekspijp te laten lopen? Durven we onze hand ervoor te leggen? Durven we m over onze hand te laten lopen.

Het wende allemaal best, tot deze laatste stap. Het is eigenlijk niet noodzakelijk (wie laat er nu een spin over zijn hand lopen??), maar het is natuurlijk wel de ultieme test!

Wel doen? Niet doen? F*&^% it, we doen het!

Hand op de grond, spin erover heen … we denken dood te gaan … maar er gebeurt helemaal niets!

We zijn er door! Als bij een koud zwembad. We spelen als kinderen in een zandbak met de spin en besluiten hem daarna buiten vrij te laten, met dank voor het samen zijn.

We zijn echt allebei supertrots! Als we hadden geweten dat dit zo leuk, hadden we het veel eerder gedaan!

Je angsten overwinnen. Het is echt heel eenvoudig. Maar je hebt wel een maatje nodig.En een stappenplan. In beide ben ik goed.

Wat is jouw ‘dikke vette spin’? Samen jouw angst overwinnen?

Laat het me weten! Ik ben weer beschikbaar voor een nieuwe uitdaging! 🙂

Moedige groet,

Renie

Pauline
Door

Pauline

op 02 Jun 2015

Steengoed verhaal. Klopt als een bus! Je angst in de ogen kijken, het 'afbreken' in kleine partjes en van die partjes iets nieuws maken! En jij kan dat als geen ander! Iedereen in Groningen: doe er wat aan! Rennen naar Renie want beter krijg je niet! Ik zeg dit uit ervaring! ;-)

Renie Bahlmann
Door

Renie Bahlmann

op 02 Jun 2015

Haha, dank je wel Pauline! :-)

Reactie plaatsen

Het geheim van meer zelfvertrouwen ontdekken?