Geluk bestaat uit deze twee dingen

Sommige mensen denken dat geluk ligt in geld of status, een goede baan of geluk in de liefde. En deze dingen kunnen het leven natuurlijk een stuk makkelijker of leuker maken.

Maar echt een gevoel van bevrediging, dat het leven de moeite waard is en dat je blij bent dat je er bent komt vooral voort uit twee dingen:

Ingrediënt 1: Groeien

Het gevoel dat je aan het leren bent, dat je wereld zich vergroot, dat jij je ontwikkelt en dingen kunt die je eerder nog niet kon. Dat geeft heel veel energie en plezier. Kijk maar naar kinderen! Die doen het de hele dag door!

Wie op een plek terecht komt waar je je niet meer verder kunt ontwikkelen, waar elke dag op de andere gaat lijken en er geen beweging of vooruitgang meer te zien is, die komt tot stilstand. En een mens zonder beweging, zonder doel is op weg naar een depressie.

We kunnen niet goed leven zonder een doel, zonder hoop, zonder iets voor ons te hebben dat het de moeite waard maakt om ook vandaag weer uit ons bed te komen.

Ingrediënt 2: Bijdragen

Ik moet denken aan een voorbeeld van een man die miljoenen won in de loterij. Hij zei meteen zijn baan op en ging alles doen waar hij ooit van had gedroomd. Twee jaar lang reisde hij de hele wereld over. Tot hij op een ochtend wakker werd en dacht: wat nu, is dit het nou?

Hij heeft zich aangemeld als vrijwilliger en heeft aan allerlei projecten meegedaan en heeft de rest van zijn geld gebruikt om te investeren in het mooier maken van de levens van anderen.

Het klinkt altijd zo geweldig om helemaal vrij te zijn en precies te kunnen doen wat je wilt. Maar na verloop van tijd verliest ook dit zijn charme. De betekenis van het leven ligt in de betekenis die jij hebt voor andere mensen. Dat wil niet zeggen dat we allemaal moeder Theresa moeten worden!

Er is zoveel te doen en er zijn zoveel manieren om bij te dragen, dat er vast iets tussen zit wat jou op het lijf geschreven is. Van rijden in de regio-taxi tot gedichten schrijven, van voedselbank tot vuilnisman tot werken bij een elektriciteitsbedrijf.

Waarom het lastig kan zijn gelukkig te worden

Fijn natuurlijk dat geluk een combinatie is van groeien en bijdragen, MAAR ….

Groeien … dat betekent iets nieuws doen, dat betekent risico nemen, dat betekent buiten je comfortzone stappen, dat betekent dat het ook fout kan gaan, dat betekent dat je voor gek kan staan enz. enz.

Bijdragen … kan ik dat wel? Zit er wel iemand op te wachten? Wat als het mis gaat? Wat als anderen het stom vinden? enz. enz.

Daar heb je moed voor nodig en een scheutje zelfvertrouwen.

Een snelle fix
: bedenk je dat iedereen op zijn sterfbed altijd vooral spijt heeft van de dingen die hij NIET heeft gedaan, de kansen die hij heeft laten lopen, alles wat hij had willen doen en zeggen, maar niet heeft gedaan.

Grijp je kans!

Wat draag je eigenlijk allemaal al bij! (ook niet uit het oog verliezen!)
Wat heb je allemaal eigenlijk al ontwikkeld?

En ste dat je net even wat moediger zou zijn? Net even wat meer zelfvertrouwen had? …

Wat zou jij dan nog willen bijdragen? Wat zou jij nog willen ontwikkelen?

Zin in een volgende stap? Laat het me weten!

Moedige groeten,
Renie

Extra tip:

Als je kinderen opvoedt … laat ze bijdragen! Geef ze dingen te doen waardoor ze mee kunnen doen. Misschien zelfs iets wat nog net buiten hun bereik lijkt te liggen. Dan dragen ze bij EN ze groeien!

Ans Cornelissen
Door

Ans Cornelissen

op 30 Jun 2015

Die extra tip vind ik geweldig.

Reactie plaatsen

Het geheim van meer zelfvertrouwen ontdekken?