Het sproedel-effect: doen wat je kan of doen wat je wilt
18 november 2012 

Het sproedel-effect: doen wat je kan of doen wat je wilt

Ik sprak laatst met een collega-ondernemer en ik vertelde hoe ik ooit (in een ver verleden) een aantal jaar in de IT-sector heb gewerkt. Ja ja, ooit werkte ik op een helpdesk. En zo gek deed ik het niet. Ik hou van puzzelen, ik kan snel en analytische denken en heb genoeg sociale vaardigheden om met een klant tot een oplossing te komen.

Het was werk dat ik prima kon doen. Ik was er zelfs goed in. Toch was ik er niet happy.

Omdat ik niet deed wat ik wilde. Ik deed niet dat waar je me ’s nachts voor wakker zou mogen maken. Het sproedelde niet.

Uiteindelijk kreeg ik genoeg moed om nee te zeggen tegen wat anderen graag wilden dat ik deed en wat ik ook kon en ja te zeggen tegen wat ik graag wilde (ook al wist ik niet precies hoe het vorm zou krijgen).

Ik heb er twee dingen van geleerd:

– het feit dat je iets kan (of er zelfs goed in bent!), wil nog niet zeggen dat je het ook moet doen

– iets doen alleen omdat je het kan, is zonde van je tijd. Je moet het willen, je moet er blij van worden: het moet sproedelen!

Hoe zit dat bij jou? Welke score haal jij op de sproedel-schaal?

Het is nooit te laat om te sproedelen!

Reactie plaatsen

Het geheim van meer zelfvertrouwen ontdekken?