Je zielsmissie ... en meer van dat soort geneuzel ...

Je zielsmissie ... en meer van dat soort geneuzel ...

Had ik het eerder over je innerlijke stem … en dat soort vaag geneuzel (klik hier voor die blog). Vandaag moet ik echt even los op het thema ‘zielsmissie’. Op facebook zie ik ze voorbij komen, de advertenties die me beloven dat ik mijn zielsmissie ga vinden!

Ik raak er onrustig van. Ik ben er gevoelig voor, misschien ligt het aan mij. Ik ben dan ook met een grote missie in de wereld gezet.

(“En maak mij een schitterende ster” stond er op mijn geboortekaartje. Het is een “tall-order”. Helaas zonder veel verdere instructie.)

Heel eerlijk?

Ik word er kriegelig van. Ik word er kriegelig van, omdat het lijkt te veronderstellen dat er een gedefinieerde zielsmissie is. Er is een vooropgezet plan, een te behalen resultaat, een vastgelegd doel en als ik er niet verrekte snel achter kom wat dat is, dan ga ik het missen, het plan en het resultaat en het doel. Dan is mijn leven voor niets geweest en ben ik een sukkel.

Alsof je de boot kunt missen van je eigen leven.

Nogmaals, misschien ben ik er gevoelig voor en ligt het aan mij. Maar iets in mij denkt dat je zielsmissie je niet bang zou moeten maken. Je zielsmissie zou je niet in een ‘oh-jee’ stand moeten laten schieten. En je zielsmissie zou je niet in een ervaren gevoel van gemis of gebrek moeten brengen.

Waarom zou jouw boot zonder jou vertrekken?

Dus ik zat te denken …

Stel we gaan er inderdaad van uit: Jij (je ziel) bent hier gekomen met een bepaald voorbestemd doel (missie). Zou het dan niet heel onhandig zijn als je dit van tevoren niet zou weten?

Dat je eerst hier 30-40 jaar naar op zoek moet en dat tegen de tijd dat je het gevonden hebt, het misschien al te laat zou zijn?

Dan kijk ik naar de natuur en denk ik: Nee, dat zou echt heel onlogisch zijn.

Ik zie beukennootjes die alles in zich hebben om een beuk te worden. Ik zie zaadjes met helikoptertjes zodat ze een beetje zachtjes landen. Ik zie bloemetjes met stuifmeel en bijtjes met klittenband op de rug. Ik zie regen opgezogen worden door planten, waar de zon weer op kan schijnen, het water weer verdampt en omhoog gaat om opnieuw neer te vallen. Ik zie mijn uitademing in de vrieskou, waarvan het koolzuurgas, mijn ‘afvalstoffen’, voeding is voor de bomen.

Het is een bijzonder goed werkend super strak draaiend Zwitsers horloge, die natuur. En ik ben daar onderdeel van. Niet te gast, geen bezoeker. Onderdeel.

Dus zo bekeken, kunnen we meteen al stellen dat het doel, mijn missie, niet gezocht hoeft te worden.
Net als de avocado-pit alles in zich heeft om een avocadoplant te worden.

Zo zit ook mijn missie al in mij.
Te wachten.
Om gevonden te worden.
Klaar.
Voor een avontuur.

En die missie, kan uit niets anders bestaan, dan datgene wat me van nature makkelijk afgaat.
Waar ik van nature door word aangetrokken.
Waar ik van nature blij van word.

Kijk!
Van dat idee word ik al een stuk rustiger.

Je zielsmissie is geen moeilijk ding.
Je zielsmissie is niet onhaalbaar.
Je zielsmissie kan je niet ontglippen.

Je zielsmissie is makkelijk en fun en al hier!

Een tulp heeft als missie een tulp te worden.
Niet zomaar een tulp, niet een tulp als twee tulpen verderop.
Ook niet een tulp als vorig jaar op ongeveer dezelfde plek.
Zelfs niet eens een hele bijzondere tulp die boven alle andere tulpen uitstijgt.

Gewoon zijn eigen tulp.

Gewoon je eigen jij.

Maar zo gewoon is dat gek genoeg niet.

Ik hoef dus eigenlijk niets anders te doen dan los te laten.

Los te laten van alles wat ik denk te moeten zijn maar niet ben.
Los te laten van alles wat ik denk dat niet hoort, maar wel heel cool vindt.
Los te laten van alles wat ik denk dat heel belangrijk wordt gevonden, maar mij niet zoveel boeit.
Los te laten van de angst dat het mis zou kunnen gaan, met die zielsmissie van je.

Of … meer te gaan doen van waar ik blij van wordt.
… meedoen met peutergym en als een vliegtuig door de zaal rennen met een sliert koters achter je aan (wiens kind mag ik lenen?)
… indiase koekjes bakken die 3 maanden houdbaar zijn, maar de 3 dagen niet halen
… losgaan op thema’s als innerlijke stem en zielsmissies
… scattend door jazz-standards heen worstelen tot ik er schor van word.

Ga ik daar geld mee verdienen?
Wie weet.

Word mijn ziel daar rijk van?
Oh ja!

Missie geslaagd.

 

Reactie plaatsen

Het geheim van meer zelfvertrouwen ontdekken?