Maak deze fout niet!

Margriet zit bijna in tranen achter haar bureau driftig op het keyboard te tikken. Het rapport moet af, vandaag. En dat niet alleen het moet ook nog perfect. Morgen moet het naar het team en krijgt iedereen het te zien. Iedereen zal er wat van vinden, dus het moet goed zijn. Want zo redeneert ze (weliswaar onbewust): als het rapport goed is, ben ik goed … Margriet maakt een bekende denkfout!

Margriet is niet de enige. Veel mensen hebben veel spanning of stress omdat ze dat wat ze doen, als een meting van hun waarde als mens zien. De grootte van je auto, het gedrag van je kind, hoe schoon je huis is, die ene presentatie of dat verslag dat binnenkort opgeleverd moet worden.

Deels is dat natuurlijk ook zo. Dat wat je doet is een uitingsvorm van jou. Jij geeft expressie aan dat wat in je leeft door te handelen, door te doen. In die zin klopt het dat wat jij doet een afspiegeling is van wie jij bent.

Maar dit is nooit een 1 op 1 relatie. Dat wat jij bent is zoveel meer dan wat je op dat ene moment kunt laten zien. Je doet jezelf onrecht aan om je eigenwaarde op te hangen aan de moment-opname van je prestatie.

Een Yogalerares zei ooit tegen mij: Renie, je bent alles. Mensen zijn alles. Mensen zijn goed en slecht, slim en dom, actief en passief, gehoorzaam en rebels, vrijgevig en gierig, gastvrij, vijandig, alles. Het ene moment laten we dit zien, het andere moment dat.

Maar het moment dat je een label op jezelf plakt, doe je jezelf onrecht aan.

Het moment dat je je eigenwaarde ophangt aan een prestatie van nu, doe je jezelf onrecht aan.

Morgen heb je al weer wat meer geleerd en doe je het weer anders … Is een baby minder waard omdat hij nog niet kan lopen, zoals een volwassene. Nee, natuurlijk niet. We weten dat het potentieel om te lopen in elke baby zit. En we weten dat het tijd en geduld en aanmoediging kost, en dan gaat het eigenlijk gewoon van zelf.

Mensen zijn net baby’s. Er zit zoveel potentieel in mensen, dat je meerdere mensenlevens nodig hebt om het onderste uit te kan te halen! Het vraagt alleen tijd, geduld en aanmoediging.
En dan gaat het eigenlijk gewoon vanzelf.

Waar zou jij op dit moment je prestaties wat minder belangrijk kunnen maken?
Waar zou jij jezelf op dit moment wat meer tijd, geduld en aanmoediging kunnen geven?

Laat hieronder een reactie achter als je wilt! Ik hoor graag van je!

Moedige groeten,

Renie

Kom je er niet uit met die aanmoediging en geduld enzo, laat me je helpen.

Fokje
Door

Fokje

op 28 Apr 2015

Mooi beschreven, Renie dank je.

Reactie plaatsen

Het geheim van meer zelfvertrouwen ontdekken?