Yes!! Tien kilo lichter!!*
19 april 2015 
in Moed

Yes!! Tien kilo lichter!!*

Met lood in de schoenen loopt Marjon haar kantoorruimte binnen. Vandaag is de dag. Ze heeft het met zichzelf afgesproken en met haar coach. Ze voelt de spanning in haar maag en haar hart zit in haar keel. Ze hangt haar jas op en zet haar tas naast haar bureau.

Normaal gaat ze altijd eerst koffie halen en haar email checken. Nu loopt ze direct naar het kantoor van haar manager. Voordat ze niet meer durft, klopt ze aan en steekt haar hoofd om de hoek van de deur. Ze maakt een afspraak voor die middag om 16:00. Stap 1 is gelukt!

Nu is het moment

De uren kruipen voorbij. In haar hoofd repeteert ze wat ze straks gaat zeggen. Ze wil graag haar werkzaamheden verminderen. Er is de laatste tijd zoveel bijgekomen en er komt maar geen vervanging voor een collega met zwangerschapsverlof. Ze trekt het zelf niet meer. Weken probeert ze het allemaal te redden, maar het gaat nu eigenlijk ten koste van zichzelf. Ze zat laatst huilende bij de huisarts. Die had het over overspannen en verwees haar door naar een coach.

Moed verzamelen

In een paar gesprekken met de coach kwam ze erachter dat het inderdaad allemaal erg veel is en dat er door al het werk geen tijd meer overblijft voor leuke dingen. De balans is weg, ze heeft er geen plezier meer in. Daarnaast vindt ze het moeilijk om nee te zeggen. “Niet lullen, maar poetsen” was het credo vroeger thuis. Daarom heeft ze het best lang volgehouden nog. Maar vandaag gaat ze het anders doen. Ze hebben samen een plan bedacht en moed verzameld.

Nee: een klein maar lastig woord

Marjon is niet de enige die te lang doorloopt en steeds harder gaat werken in de hoop om er eindelijk weer bovenop te komen. Het probleem is dat er altijd wel weer meer werk komt. De enige manier om weer bovenop te komen is door aan te geven dat het te veel is, door een grens te stellen, door ‘nee’ te zeggen.

Meestal (maar niet uitsluitend!) vrouwen

Vooral voor vrouwen is dat vaak soms een lastig woord: ‘nee’. Je begrijpt dat ander heel goed, kunt goed meeleven in hoe zwaar, lastig of onhandig het voor de ander is. En zeker als je zelf best handig of goed bent, denk je al gauw ‘ach dat doe ik er dan nog wel even bij’. Maar al die kleine dingetjes tikken wel snel aan. En voor je het weet ben je jezelf voorbij gelopen.

Als je hier niet op tijd bij bent, kun je overspannen raken of zelfs burn-out. Dat is geen pretje als je lijf ermee stopt, alleen nog maar wil slapen, niet meer kan concentreren en emotioneel alle kanten op vliegt. Dat wil je zo veel mogelijk voorkomen.

Wie moedig genoeg is, voelt zijn eigen grenzen op tijd aan en komt ook in actie. Af en toe een schepje er bovenop is niet erg, maar als dit structureel meer en meer wordt wel.Te veel is gewoon te veel.

Hoe het verder ging:

Die middag klopt ze opnieuw aan bij haar manager. Ze gaat zitten en begint rustig te vertellen dat het niet zo goed met haar gaat. Ook geeft ze aan wat ze nodig heeft, hoe ze het kan oplossen. Ze geeft een overzicht van welke taken ze kan blijven doen en voor welke taken er een andere oplossing gevonden moet worden. Haar rode blos verraad dat ze dit heel spannend vindt. Als ze zichzelf zo hoort praten, hoort ze een klein stemmetje “aansteller!” roepen in haar hoofd. Ze kent dit stemmetje van vroeger. Ze negeert het en zet door.

Haar manager luistert en is betrokken bij haar situatie. Hij wil haar zeker niet kwijt en denkt met haar mee over mogelijke oplossingen. Hij is blij dat ze het aangeeft en al met zo’n helder plan komt. Daar kan hij meteen mee aan de slag.

Binnen een uur heel veel kilo’s kwijt!

Yes!! Alsof er twintig kilo van haar schouders is gevallen, zo voelt ze zich! Nog geen uur later loopt ze naar haar auto. Het is haar allemaal ontzettend meegevallen. Alle spookbeelden die ze in haar hoofd had, zijn allemaal niet uitgekomen. Nee zeggen en je grenzen aan geven is dus heel goed mogelijk. Sterker nog: het werd zelfs gewaardeerd!

Het zonnetje schijnt en de vogeltjes fluiten. Deden ze dat vanochtend ook al?

En hoe zit dat bij jou?

Hik jij ook tegen iets aan? Wil jij ook voelen hoe het is als je eindelijk iets gedaan hebt, waar je al zo lang tegenop ziet! Samen moed verzamelen en een plan maken, net als bij Marjon? Vaak maken we dingen veel groter en moeilijker in ons hoofd dan dat ze eigenlijk zijn. Het kan helpen om er met iemand over te praten zodat je het weer in het juiste perspectief kunt gaan zien. Zo wordt die enorme berg weer een haalbare drempel.

Neem gerust contact met me op!

Moedige groeten,
Renie

*Misschien ben je na het lezen van dit artikel teleurgesteld omdat je hoopte dat je een eenvoudige snelle manier had gevonden om fysiek af te vallen. Sorry daarvoor! 🙂
Afvallen gaat over bewegen en gezonde voeding. Er zijn genoeg andere mensen (en boeken) die je veel meer en beter kunnen vertellen hoe dat in elkaar zit, dan ik.

Mocht je de moed zoeken om dit daadwerkelijk in je leven te integreren, dan kan ik misschien wel weer wat voor je doen. Laat het me weten!

 

Reactie plaatsen

Het geheim van meer zelfvertrouwen ontdekken?