Hoe je met veel plezier uit je comfortzone stapt
24 maart 2015 

Hoe je met veel plezier uit je comfortzone stapt

Willen maar niet durven

Astrid wil graag op zumba-les. Ze heeft een sportschool gevonden die les geeft op een tijdstip dat haar past. De flyer ligt al een drie weken op tafel. Ze durft eigenlijk niet.

Esther hikt al een tijdje tegen het schrijven van een sollicitatiebrief aan. De sluitingstermijn is morgen. De baan lijkt haar geweldig, maar ze weet niet zeker of ze aan alle criteria voldoet.

Paul heeft altijd de Big Ben, die grote toren in Londen, willen zien. Als kind al. Geen idee waarom. Maar heeft hij al een ticket geboekt? Nee joh, in je eentje door Londen lopen, dat lijkt hem niks.

Astrid, Esther en Paul zijn niet de enige

Heel veel mensen zouden graag iets willen, maar laten de kansen aan hen voorbij gaan. Uit je comfortzone stappen, voor veel mensen een grote drempel. Iets nieuws doen is spannend en eng. Er kan van alles gebeuren en nog erger: er kan van alles misgaan! De praktijk leert dat dit in 99% van de gevallen echter helemaal niet waar is. Maar dat feit lijkt ons weinig moed te geven.

Lekker blijven zitten in je comfortzone

Niets is zo fijn als lekker blijven zitten in je comfortzone. Dat is veilig, daar weet je de weg, daar gebeuren geen onverwachte dingen. Alleen wel jammer dat de sjeu van het leven en je plezier en het genieten vaak net buiten je comfortzone liggen! Maar voor wie houdt van voorspelbaarheid en stabiliteit is de comfortzone een prima plek. Lekker blijven zitten dus als je dat ambieert.

De prijs van de comfortzone: spijt als het te laat is

De veiligheid en vertrouwdheid van de comfortzone komt echter wel met een prijs: spijt. Spijt van al die dingen die je graag had willen doen, maar niet hebt gedaan. Kansen die je hebt gekregen maar niet gegrepen. En nu? Nu kan het niet meer. Nu zit je uit het raam te staren van een verzorgingstehuis met je rollator naast je stoel.

Herken je dat? Heb je ooit een kans of een moment voorbij laten gaan, waar je nu nog steeds spijt van hebt misschien?

Groeien en geluk liggen meestal buiten/uit je comfortzone

De meeste mensen hebben hun comfortzone zo strak afgesteld, dat er nauwelijks plek is voor nieuwe dingen, voor andere mensen, voor nieuwe ervaringen, voor reizen en ontdekkingen. Heb je het gevoel dat je meer uit het leven wilt halen dan er nu in zit? Dan zit je vast en zeker tegen je comfortzone aan te kijken!

Uit je comfortzone stappen is spannend

En laat niemand je ooit iets anders vertellen! Natuurlijk is het spannend! Alles wat je voor het eerst doet, is spannend! De eerste keer dat je jezelf als kind ophees aan de tafelrand … spannend! De eerste keer dat je een kat aaide … spannend! De eerste keer naar de kinderboerderij … spannend! De eerste keer naar school … superspannend! De eerste keer … je begrijpt wat ik bedoel.

Verhoog je energie – stap uit je comfortzone

Het is misschien wel onze natuurlijke aard om voortdurend onze comfortzone uit te breiden. Kinderen doen het voortdurend. En kijk ze spelen en plezier hebben! Wie zich ooit wel eens heeft afgevraagd waar een kind die tomeloze energie vandaan haalt … uit het open staan voor nieuwe dingen en het grijpen van de kansen die zich voor doen, nieuwe dingen leren en je mogelijkheden uitbreiden!

Stap met plezier uit je comfortzone

Wil je graag iets, maar durf je niet? Doe het samen! Uit je comfortzone stappen is vaak de beste stap!

Astrid belde een vriendin, die bleek ook al plannen te hebben voor iets dergelijks. Samen zijn ze naar de les geweest en hebben ontzettend gelachen over hun eigen gestuntel met al die pasjes! Inmiddels zijn ze bij les drie en het gaat ze eigenlijk best goed af! Astrid heeft wat andere mensen leren kennen en vanavond gaat ze alleen omdat haar vriendin een vergadering van het werk heeft. Uit je comfortzone!

Esther vertelt haar vriend over de sollicitatie. Als jij nou die brief schrijft, maak ik alvast het eten klaar, dan kijken we daarna even samen. Dat was zijn voorstel. Ze is druk aan het typen, met de geur van pasta bolognese in haar neus. Uit je comfortzone!

Paul heeft wat zitten googlen op internet en een groepsreis gevonden, een drie-daagse tour langs alle highlights van Londen, met alles erop en eraan. Hij heeft geboekt. Uit je comfortzone!

Jij ook met plezier uit je comfortzone?

Doe elke dag een stapje, hoe klein ook. Daag jezelf uit, iets te doen wat je anders niet zo snel zou doen, maar wat je wel graag zou willen. Het hoeven geen zevenmijls-stappen te zijn. Gewoon beginnen met iets kleins.

Misschien wel je aanmelden voor een moedige middag?

Handtekening-MoedigeGroeten1

Reactie plaatsen

Het geheim van meer zelfvertrouwen ontdekken?