Weet jij eigenlijk wel wat je wilt?
10 februari 2015 

Weet jij eigenlijk wel wat je wilt?

Ik ben aanwezig op een groot amerikaans seminar. Ik hou daarvan. Af en toe even in een hele andere wereld stappen. Het seminar gaat over persoonlijke groei en op een gegeven moment komt de volgende zin voorbij: “De meeste mensen hebben niet wat ze willen en zullen ook nooit krijgen wat ze willen, omdat …” Je begrijpt dat het ondertussen doodstil is in de zaal … want dat antwoord willen we nou wel eens weten inderdaad!

De meeste mensen hebben niet wat ze willen en zullen ook nooit krijgen wat ze willen, omdat ze niet weten wat ze willen.

Na wat innerlijk gemor van ‘welnee, ik weet best wat ik wil’ en ‘het komt niet door mij, het komt door pech/crisis/iemand anders (vul zelf je favoriete reden in)’, bedacht ik me dat er misschien wel een kern van waarheid in zit.

Ik weet vooral wat ik NIET wil
Ik wil niemand teleurstellen, ik wil niet ten onder gaan in deze crisis, ik wil niet iets doen zonder zekerheid of succesgarantie, ik wil niet in een flatje drie hoog achter terecht komen, ik wil niet een eenzame grijze muis zijn, ik wil bovenal geen spijt hebben straks (heel veel later) op mijn sterfbed … sjonge jonge, wat weet ik toch goed wat ik wil!

Waar je aandacht is, gaat je energie naar toe
Je hebt hem vast eerder gehoord! Maar wat nou als het waar is? Waarom is het dan zo lastig om je te richten op wat je WEL wilt, in plaats van wat je NIET wilt?

  • Heb ik het te druk met alle dagelijkse dingen om me met de grote lijn bezig te houden?
  • Durf ik niet te dromen, omdat ik zelf niet teleurgesteld wil worden?
  • Durf ik niet in beweging te komen, omdat ik denk dat anderen het gek of stom vinden?
  • Wil ik niet nadenken over al dat fantastische wat allemaal mogelijk is, omdat ik stiekem geloof het niet waard te zijn?
  • En zit hier eigenlijk wel 1 goede reden tussen die belangrijker is dan mijn eigen geluk?

Ja, ja, daar ging wat ‘heavy soulsearching’ door de zaal op dat moment op dat seminar. Dat begrijp je.

Helder krijgen wat je wilt
Hoe ziet jouw ideale leven eruit qua werk, prive, sociaal, financieel, liefde, vrije tijd? Hoeveel tijd nemen we eigenlijk om onszelf deze vraag te stellen? En hoeveel van ons nemen ook daadwerkelijk actie om hun doelen te bereiken?

Ik heb het eens voor mezelf op papier gezet.
Een helder overzicht.
Eerlijk en open tegen mezelf.
Dit is wat ik wil.

Ik weet nog niet precies hoe, maar in beweging komen is belangrijker dan een stappenplan van a-z wat nooit wordt uitgevoerd. Ik ben gewoon begonnen.

Ik kan het iedereen aanraden.

Ik ben benieuwd naar hoe jullie dit doen? Hebben jullie duidelijke doelen en ideeën over hoe je daar gaat komen? Of ben jij ook iemand die vooral weet wat ze NIET wil? En was is jouw favoriete excuus om je niet hier mee bezig te houden? 😉

met moedige groeten - handtekening

Hanneke Scheffers
Door

Hanneke Scheffers

op 10 Feb 2015

He Renie, fijn weer zo'n bemoedigende blog. Zelf heb ik ooit de volgende methode 'gevonden'. Gewoon één keer per jaar een lijstje maken van alles wat je zou willen bereiken in alle facetten van je leven. Die lijst stop ik in een envelop en daarna ergens onderin een la en ga verder met mijn leven. Als ik de lijst na een jaar bekijk heb ik tot mijn stomme verbazing bijna alles gedaan wat op de lijst staat. Heeft mij jarenlang heel goed geholpen. ;-)

Renie
Door

Renie

op 10 Feb 2015

Ha Hanneke, ja opschrijven inderdaad! Werkt wonderlijk! Wat is het onbewuste toch een bijzonder iets :-)

Reactie plaatsen

Het geheim van meer zelfvertrouwen ontdekken?