Zelfvertrouwen krijgen - vertrouwen op jezelf ...
24 maart 2015 

Zelfvertrouwen krijgen - vertrouwen op jezelf ...

… maar hoe doe je dat?

Als we kijken naar het woord ‘zelfvertrouwen’, dan betekent het zoiets als ‘vertrouwen hebben in jezelf’. Meer zelfvertrouwen krijgen, gaat dus over meer vertrouwen krijgen in jezelf. Een beetje een open deur misschien, maar hieruit volgt de volgende vraag: hoe krijg je normaal gesproken vertrouwen in iets?

Vertrouwen krijgen

Er zijn verschillende manieren om meer vertrouwen te krijgen:

  • door ergens meer over te leren. Doordat je beter weet hoe iets werkt of beter weet hoe iets in elkaar steekt, kun je er beter mee om gaan. Als je auto een raar geluid maakt en je weet iets van motoren, dan kun je vaak het probleem vinden. Weet je helemaal niets van auto’s, dan sta je onder de klep te kijken, maar je hebt geen idee!
  • door iets vaak te doen. (ervaring) Als je iets vaker doet, krijg je er handigheid in. Je leert wat werkt en wat niet. Zo krijg je steeds meer vertrouwen dat je het in de toekomst goed kunt inzetten. Neem bijvoorbeeld lopen of fietsen. Er is een tijd geweest dat je het niet kon. Maar als ik je nu vraag hoeveel vertrouwen je hebt in je vaardigheid om te kunnen lopen of te fietsen, dan is het antwoord waarschijnlijk: ‘groot’!.
  • via anderen. Sommige mensen leren vooral door te kijken naar wat andere mensen doen. Als je heel veel mensen ziet lopen, dan groeit ook je eigen vertrouwen dat jij dat ook vast wel kunt leren. Of als je andere mensen hoort praten over iets, over hoe makkelijk het is, of over hoe zij het hebben aangepakt, dan kan dit ook jouw vertrouwen vergroten.

Zo gaat het ook met vertrouwen in jezelf krijgen – zelfvertrouwen krijgen.

Zelfvertrouwen krijgen

Meer zelfvertrouwen krijgen doe je dus door

  • meer te leren over jezelf. Hoe zit je in elkaar? Wat past bij je en wat niet? Wat zijn je sterke punten en wat je mindere kanten? Wie zichzelf goed kent, kan goede voorspellingen doen over zijn mogelijkheden en daar naar handelen.
  • dat te doen waar je bang voor bent.Iets kunnen is uiteindelijk gewoon een kwestie van oefenen. Als je er tijd in steekt om iets te leren, komt er een moment waarom het gaat lukken. Doe die dingen waar je bang voor bent, doe ze vaak en veel, zo verliezen ze hun greep en dat leidt tot meer zelfvertrouwen krijgen
  • je te laten inspireren door anderen.Luister niet te veel naar mensen die zeggen dat je iets niet kan of dat het toch vast niet lukt. Zodra je met deze meningen besmet raakt, dalen je kansen! Zorg dat je mensen in je buurt hebt die vertrouwen in je hebben.

Zelfvertrouwen krijgen – voorschotje nemen op de toekomst

Je kunt meer vertrouwen krijgen door ervaring op te doen en meer te leren over jezelf. Maar uiteindelijk biedt dit geen 100% garantie. Je kunt namelijk nooit alles over jezelf weten en je kunt nooit alles al eens gedaan hebben. Er zullen altijd nieuwe situaties opduiken. Dingen die je voor het eerst meemaakt en waarvan je niet weet wat je er mee moet.

Dan is het belangrijk dat je genoeg zelfvertrouwen hebt ontwikkeld, dat je een voorschotje durft te nemen op de toekomst. Dat je weet: “Ik heb al zoveel vaardigheden geleerd … deze nieuwe vaardigheid kan ik ook vast leren.” Of “Ik heb al zoveel nieuwe situaties meegemaakt, deze overleef ik vast ook wel.”

Zelfvertrouwen krijgen uit het verleden en meenemen naar de toekomst

Je opgebouwde vertrouwen in jezelf door je ervaringen, neem je mee naar de toekomst. “Wat er ook op mijn pad komt, ik vind vast wel mijn weg.” Je hoeft niet meer altijd alert te zijn, altijd alles onder controle te houden en overal boven op zitten. Eindelijk heb je ook tijd om tijdens je reis van het uitzicht te genieten.

Zelfvertrouwen geeft innerlijke rust en ontspanning

Zo doet zelfvertrouwen veel voor je gevoel van innerlijke rust en ontspanning. Je kunt ontspannen en genieten van het moment en moedig je doelen stellen en je dromen waar gaan maken. In tegenstelling tot bij beleggingen geldt voor jou namelijk wel: “Behaalde resultaten bieden garanties voor de toekomst.”

Wil jij meer zelfvertrouwen krijgen?

Dan zit je hier op de juiste plek. Moediger worden gaat precies daarom: jezelf beter leren kennen en meer ervaringen opdoen. Neem contact met me op om samen te bespreken waar ik je bij zou kunnen helpen!

Handtekening-MoedigeGroeten1

Reactie plaatsen

Het geheim van meer zelfvertrouwen ontdekken?